Gjëndeni këtu

UNFPA, Agjensia e Kombeve të Bashkuara për Shëndetin Seksual dhe Riprodhues, po monitoron nga afër dhe po punon me partnerët, qeveritë dhe agjensitë e OKB për të adresuar shpërthimin e sëmundjes së re koronavirus (COVID-19), e cila është shpallur një emergjencë shëndetësore publike nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

UNFPA është duke punuar për të siguruar dhënien e informacioneve të sakta grave të moshës riprodhuese dhe grave shtatzëna për masat paraprake ndaj infeksionit, rreziqet e mundshme dhe si të kërkojnë kujdes mjekësor në kohë.

"Ndërsa frika dhe pasiguria janë përgjigje të natyrshme ndaj koronavirusit, ne duhet të udhëhiqemi nga fakte dhe informacione të ngurta," tha Dr. Natalia Kanem, Drejtore Ekzekutive e Fondit të Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA). "Ne duhet të qëndrojmë së bashku në solidaritet, të luftojmë stigmën dhe diskriminimin dhe të sigurohemi që njerëzit, veçanërisht gratë shtatzëna dhe lactatingato që ushqejnë me gji, të marrin informacionin dhe shërbimet që u duhen."

Shëndeti seksual dhe riprodhues është një çështje e rëndësishme e shëndetit publik gjatë epidemive dhe, shtatzënia dhe lindja e sigurt e fëmijëve varet nga funksionimi i sistemeve shëndetësore dhe respektimi i rreptë i masave parandaluese të infeksionit.

Meqenëse shpërthimi i COVID-19 mund të krijojë shqetësime specifike midis grave shtatzëna, UNFPA do të donte të ndante një sintezë të provave të kufizuara mbi rreziqet për këtë grup, si edhe masat parandaluese dhe terapitë mbështetëse të rekomanduara.

Deri më tani, nuk ka asnjë provë shkencore në lidhje me rritjen e ndjeshmërisë së grave shtatzëna ndaj COVID-19. Sidoqoftë, shtatzënia sjell ndryshime fizike, që mund t'i bëjnë disa gra shtatzëna më të ndjeshme ndaj infeksioneve virale të frymëmarrjes. Gratë shtatzëna me sëmundje të frymëmarrjes duhet të trajtohen me përparësi maksimale për shkak të rritjes së rrezikut të rezultateve anësore.

Gratë shtatzëna duhet të ndërmarrin të njëjtat veprime parandaluese për të shmangur infeksionin të rekomanduara për të gjithë njerëzit, siç është shmangia e kontaktit të ngushtë me këdo që kollitet dhe teshtin, larja e duarve shpesh me sapun dhe ujë ose dezinfektimi me lëng me bazë alkooli, mbulimi i gojës dhe hundës me letër hundësh ose bërryl kur kolliteni dhe teshtini dhe gatimi mirë i mishit dhe vezëve. Të gjitha veprimet e rekomanduara janë në dispozicion në faqen e internetit të OBSH.

Në këtë kohë, ende nuk ka një vaksinë për të parandaluar ose për të kuruar virusin, por rekomandohet trajtim për simptomat. Trajtimi për gratë shtatzëna me infeksion të dyshuar ose të konfirmuar COVID-19 duhet të sigurohet me terapitë mbështetëse të rekomanduara nga OBSH për pacientët në konsultim të ngushtë me mjekun e tyre obstetër-gjinekolog.

Gratë që ushqejnë me gji nuk duhet të ndahen nga të porsalindurit e tyre, pasi nuk ka prova që tregojnë se viruset e frymëmarrjes mund të transmetohen përmes qumështit të gjirit, sipas UNICEF. Nëna mund të vazhdojë ushqyerjen me gji, për sa kohë që zbatohen masat parandaluese të nevojshme si më poshtë:

Nënat simptomatike që ndjehen mirë për të ushqyer me gji duhet të mbajnë një maskë, kur janë pranë fëmijës (përfshirë gjatë ushqyerjes), të lajnë duart para dhe pas kontaktit me fëmijën (përfshirë ushqyerjen) dhe të pastrojnë / dezinfektojnë sipërfaqet e ndotura.
Nëse nëna është shumë e sëmurë për të ushqyer me gji, ajo duhet të inkurajohet të grumbullojë qumështin e gjirit, që mund t'i jepet fëmijës përmes një filxhan dhe / ose luge të pastër - ndërsa vesh një maskë, lan duart para dhe pas kontaktit me fëmijën dhe pastron / dezinfekton sipërfaqet e ndotura.
Sigurimi i shëndetit mendor dhe mbështetjes psikosociale për individët e prekur, familjet, komunitetet dhe punonjësit e shëndetit është një pjesë kritike e përgjigjes.

UNFPA qëndron me komunitetet e prekura, veçanërisht gratë dhe vajzat më të rrezikuara, mbrojtja dhe nevoja shëndetësore e të cilave duhet të jenë në qendër të përpjekjeve për reagim. Ne jemi duke punuar me stafin tonë në të gjithë botën për të rishikuar gatishmërinë tonë së brendshmi, si edhe angazhimin tonë me partnerë, qeveri dhe komunitete që shërbejnë për të parandaluar dhe reaguar ndaj epidemisë.